mandag 20. oktober 2008

Det moderne prosjektet

Det moderne prosjektet, best gjenkjent gjennom opplysningstiden, definerer vi som når menneskene tror på fremskrittet, opplysningen, fornuften og det frie mennesket. Mange av datidens store profiler ytret sin mening om det moderne prosjektet, noen av dem kjent gjennom litteratur og annet, andre kjent nettopp for deres rolle i denne epoken.
Videre følger noen store navn og en forklaring på deres rolle i nettopp det moderne prosjektet.

John Locke:
Døde på starten av 1700-tallet. Locke mente at mennesket blir formet gjennom erfaring og miljø - at folk kan opplyses og utdannes. Hans tanker var til inspirasjon for andre store filosofer på denne tiden, blant dem Rousseau og Voltaire som blir beskrevet senere, og han regnes som en av de mest innflytelsesrike opplysningstenkere. John Locke mente at staten bare er lovlig hvis den godtar folkets samtykke til å bli styrt, og hvis den verner om liv, frihet og eiendom. Demokrati og folkesuverenitet er passende stikkord her.

Jean-Jacque
s Rousseau: Den viktigste 1700-tallstenkeren når det gjaldt folkestyre og -suverenitet. I hans tankegang var det naturstridig at noen skulle underkaste seg andre mot deres vilje. Han mente at all elendighet, ulikhet og ufrihet er skapt i samfunnet.

Francois Voltaire: Den mest markante opplysningsfilosofen når det kom til skeptisisme overfor tradisjon og gamle ideer.Voltaire skrev artikler for Encyclopedia, det første leksikonet, som blant annet kalte nattverden kannibalistisk. Generelt var han svært religionskritisk, blant annet på grunn av alle selvmotsigelsene som finnes i Bibelen og forsvaret av grusomhetene som er gjort i Guds navn man finner i samme bok. Han fremmet ideen om en religion med en gud uten innblanding i verden, kjent som deisme. Av kirken og staten ble han forhatt og bannlyst, og Encyclopedia ble raskt gjort ulovlig. Dette var et bevis på at det Voltaire først og fremst kjempet for, nemlig ytringsfriheten, ennå var et stykke unna. Et svært kjent sitat fra Voltaire er "Jeg er helt uenig med deg, men vil kjempe inntil døden for din rett til å si det du sier".

Denis Diderot: Hovedansvarlig, sammen med Jean d'Alembert, for opplysningstidens viktigste symbol, Encyclopedia. Diderot var, slik som Voltaire, en religionskritiker og mente at kampen mot religion var det første skrittet mot en bedre verden. Selv om Encyclopedien møtte motgang hos de overordnede og d'Alembert trakk seg, fortsatte Diderot med kjempeprosjektet som han anså som sitt livsverk.

Ludvig Holberg: En av Nordens absolutt største forfattere på 1700-tallet. Holberg skrev komedier og dikt, men det er først og fremst hans satirer som er aktuelle til det moderne prosjektet. Holberg kritiserte samfunnet, blant annet gjennom reiseromanen Niels Klim, hvor hovedpersonen møter ulike samfunn som gjennom Holbergs beskrivelser kunne minne mye om forholdene i hans egen samtid. Ikke så ulikt Gullivers Reiser skrevet femten år tidligere. Men også flere av Holbergs komedier inneholdt samfunnskritiske elementer, gjerne ved hjelp av det etter hvert så populære virkemiddelet ironi.

Henrik Wergeland: Regnes som en av Norges største lyrikere gjennom tidene. Også han en personlighet i det moderne prosjektet (ellers ville han vel ikke stått på lista her). Wergeland brukte diktingen til å arbeide for at en større del av befolkningen skulle få ta del i demokratiet, han drev folkeopplysning og kjempet for ytringsfrihet, og han talte varmt for å oppheve jødeparagrafen i grunnloven. Altså: en forkjemper for mange av opplysningstidens ideer og verdier.

Charles Darwin: Mest kjent for å ha lansert evolusjonsteorien gjennom boka Artenes opprinnelse. Her viser han at mennesker og dyr har utviklet seg i millioner av år hvor det er én ting som gjelder: survival of the fittest. Darwin trodde ikke på at Gud stod bak alt i naturen, om noe, og viser det i dette mesterlige verket som i dag er grunnlaget for all biologiforskning.




Bildene er hentet fra msnbc og jesusinstituteforum

1 kommentar:

Podam sa...

En enkel og flott oversikt over de viktigste personene.
Dette savnet vi i skolebøkene våre, så takk for at du har laget et slikt sammendrag :)