mandag 20. oktober 2008

Faderen

Faderen, skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, er en novelle som tar for seg et bondesamfunn med fokus på Trond Øverås, den mektigste i sitt prestegjeld. Han oppsøker presten i bygda tre ganger, samtlige ganger er sønnen hans temaet. Først angående dåp, så konfirmasjon og til slutt bryllup. Alle gangene betaler Tord ekstra til presten for at sønnen skal få de beste forholdene. Han lever i troen om at så lenge han og hans sønn har nok penger og dermed viser høy status, har verken han eller hans sønn noen sorger.
Sønnen hans omkommer imidlertid dagen før bryllupet, og Tord vet ikke sin arme råd.

En tid etter kommer Tord til presten for fjerde gang. Denne gangen ønsker han å opprette et fond til de fattige, laget i sønnens navn. Han har solgt gården og ønsker å donere bort halvparten av denne summen. Første gangen Tord kom til presten, sa presten at "Give Gud, at barnet må bli deg til velsignelse!". Nå, 25/26 år etter, uttaler presten at "Nu tenker jeg, at sønnen din endelig er blitt deg til velsignelse".
Sønnens død har for Tord sørget for å åpne øynene hans mot livets skikkelige verdier, og fått ham til å forstå at penger og makt ikke er alt. På denne måten har sønnen blitt Tord Øverås til velsignelse.

Ingen kommentarer: